03 marca 2015

Chilli con carne



Sycące, zimowe meksykańskie chilli con carne. Fantastyczna danie obiadowo-kolacyjne. A następnego dnia doskonały farsz do quesadillas. 

1/2 kg mielonej wołowiny
cebula
puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
puszka czerwonej fasolki
oliwa
przyprawa do chilli con carne
kubek śmietany
20 g żółtego sera
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mięso i usmażyć. Wlać pomidory i doprawić przyprawą. Na koniec dorzucić przepłukana na sicie fasolę. Podgotować. Podawać ze śmietaną i startym serem.

A jeśli zostanie na następny dzień, to smażymy naleśniki...

szklanka mąki (jakiejkolwiek, jakichkolwiek wymieszanych)
3/4 szklanki zimnej wody
3/4 szklanki zimnego mleka
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki stopionego masła
Wymieszać całość i odstawić do lodówki na 30 minut. Smażyć na minimalnej ilości oleju bardzo cienkie naleśniki (można bez oleju).

... Na jednym naleśniku ułożyć warstwę startego żółtego sera, część pozostałego chilli con carne, posypać warstwą startego żółtego sera, położyć drugi naleśnik i taką "kanapkę" przesmażyć z obu stron na patelni.
Smacznego :)