Sycące, zimowe meksykańskie chilli con
carne. Fantastyczna danie obiadowo-kolacyjne. A następnego dnia doskonały farsz
do quesadillas.
1/2 kg mielonej wołowiny
cebula
puszka pomidorów pokrojonych w
kostkę
puszka czerwonej fasolki
oliwa
przyprawa do chilli con carne
kubek śmietany
20 g żółtego sera
Na oliwie zeszklić posiekaną
cebulę. Dodać mięso i usmażyć. Wlać pomidory i doprawić przyprawą. Na koniec
dorzucić przepłukana na sicie fasolę. Podgotować. Podawać ze śmietaną i startym
serem.
A jeśli zostanie na następny dzień,
to smażymy naleśniki...
szklanka mąki (jakiejkolwiek,
jakichkolwiek wymieszanych)
3/4 szklanki zimnej wody
3/4 szklanki zimnego mleka
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki stopionego masła
Wymieszać całość i odstawić do
lodówki na 30 minut. Smażyć na minimalnej ilości oleju bardzo cienkie naleśniki
(można bez oleju).
... Na jednym naleśniku ułożyć warstwę startego żółtego sera, część
pozostałego chilli con carne, posypać warstwą startego żółtego sera, położyć
drugi naleśnik i taką "kanapkę" przesmażyć z obu stron na patelni.